KOMPOST
Doprinos koji kompost daje plodnosti vrta je velik. On tlo izravno opskrbljuje hranjivima, visoka razina humusa povećava sposobnost tla da sačuva hranjive tvari i pomaže u popravljanju ocjeditosti i prozračnosti tla. Pridonosi razvoju zdrave populacije korisnih mikroorganizama tla. U tlo bi ga trebalo dodavati kada se ustali razgradnja organske tvari; u tom stadiju trebao bi biti taman, mrvičast, a miris pomalo slatkast.
Izrada vrtnog komposta
Kompostnu hrpu načinite od mješavine sastojaka koje sadrže puno dušika (npr. pokošena trava) i sastojaka bogatih ugljikom (npr. kora i rastrgani papir od ambalaže za hranu), najbolje u omjeru 1 : 2. Mogu se kompostirati gotovo sve povrtne tvari, kao i alge – no ostatke proteina i kuhanog povrća ne biste trebali koristiti jer privlače štetnike. Nakon primjene herbicida na travnjaku, nekoliko otkosa trave nemojte stavljati na hrpu i nikada pokošenu travu nemojte stavljati u debelim slojevima, jer to može spriječiti kretanje zraka. Zapravo, biljne ostatke na koje ste primijenili herbicide ne biste trebali odlagati na kompostnu hrpu jer kemijske tvari mogu biti postojane, pa je takav kompost neprikladan za usjeve koji se koriste za prehranu; a može i oštetiti biljke. Na kompostnu hrpu nemojte staviti ostatke od orezivanja, jer se takav materijal sporo razgrađuje. Ostatke od orezivanja možete usitniti i odvojeno kompostirati. Izbjegavajte na kompostnu hrpu odlagati sav materijal koji je zaražen bolestima ili štetnicima, jer primjenom takvog komposta možete sami zaraziti svoje biljke. Također, nemojte niti odlagati odrasle korovne biljke koje na sebi već nose zrele sjemenke, a niti višegodišnje korovne biljke, pogotovo one s puzajućim i jako razgranatim korijenovim sustavom. Mnoge se tvari dobro kompostiraju, ali dodani dušik će ubrzati taj postupak. Dušik možete dodavati kroz mineralna i organska gnojiva kako biste potaknuli rast mikroorganizama koji zapravo razgrađuju organske otpatke. Ova gnojiva potrebno je dodavati u slojevima, paralelno kako odlažete materijal za kompostiranje. Ako je materijal u kompostu prekiseo, mikroorganizmi neće biti djelotvorni (ne dolazi do raspadanja), dodatkom vapna povećat ćete bazičnost. U postupku kompostiranja organska se tvar raspada u kompostnoj hrpi i oslanja se na korisne aerobne baktrije i mikroskopske gljive. Da bi se razmnožavali djelotvorno, tim mikroorganizmima su potrebni zrak, dušik, vlaga i ponešto topline. Prikladni protok zraka osigurajte tako da na dno kompostne hrpe postavite debeli sloj grančica. Za dobro prozračivanje važno je da nikada ne dopustite zbijanje i pretjerano vlaženje kompostnog materijala. Pri izradi hrpe pomiješajte sitno i krupno teksturirane tvari. Po potrebi, sitni materijal ostavite po strani, sve dok ne bude prilika da ga pomiješate s krupnim. Kompostnu hrpu redovito preokrećite da biste izbjegli zbijanje i da biste ubrzali kompostiranje. Tijekom kompostiranja hrpa bi trebala biti vlažna (ne mokra), pa je za suhog vremena zalijevajte. Postupak bakterijske razgradnje stvara visoku temperaturu što ubrzava prirodno raspadanje organske tvari i pomaže u uništavanju sjemenki korova, te nekih štetnika i bolesti (ako je temperatura dovoljno visoka). Da bi se dovoljno ugrijala, kompostna hrpa trebala bi imati najmanje 1 m3, ali se preporučuje 2 m3. Kompost najvišu temperaturu postiže za 2-3 tjedna, a zreo je nakon otprilike 3 mjeseca. Miris amonijaka ukazuje na to da je kompost prebogat dušikom. Dodajte mu više materijala bogatog ugljikom (kutije od jaja, kartonski papir od prehrambene ambalaže). Miris po trulim jajima znači da u hrpi ima premalo zraka. Hrpu promiješajte i unesite malo krupnog materijala.
Kompost od lišca
Iako se lišće može staviti na kompstnu hrpu, najbolje ga je kompostirati odvojeno jer se sporo razgrađuje. On se još više oslanja na mikroskopske gljive i bakterije i treba manje zraka i topline. Lišće koje ste sakupili u jesen stavljajte na kompostnu hrpu i svaki put, kad dodate novo lišće, hrpu dobro pritisnite. Osim zalijevanja tijekom suhog vremena, tijekom razgradnje mu ne treba puno pozornosti.